torstai 26. huhtikuuta 2012

Potentiaali

Crown Jewels
Kuva: Roberto Arias

Mikä potentiaali sinussa onkaan! Tämän lauseen kuulisi paljon mielummin kun kysymyksen: "Onko sinusta mihinkään?" Elokuva Kuninkaan puhe, joka on nähtävänä myös näytelmäsovituksena Helsingin kaupunginteatterissa, on minun mielestäni tutkielma ihmisen mahdollisuuksista. Kuninkaan puheessa seurataan Yorkin herttuan prinssi Albertin tuskaista taivalta änkyttävästä ja maahan painetusta miehestä kuningas Yrjö VI:neksi.

Prinssi Albert oli kuningas Yrjö V:nen toiseksi vanhin poika. Hänen ei koskaan pitänyt nousta kuninkaaksi, sillä hän oli toinen kruununperimysjärjestyksessä. Kuninkaaksi nousi Yrjö V kuoleman jälkeen hänen vanhin poikansa Edward VIII, mutta hänen kohtalokseen tuli rakastuminen eronneeseen amerikkalaiseen naiseen, Wallis Simpsoniin. Kuninkaaksi kruunaamisen jälkeen Edward kuitenkin luopui kruunustaan viedäkseen Wallis Simpsonin vihille. Edwardin jälkeen kuninkaaksi nousi juuri prinssi Albert eli kuningas Yrjö VI.

Prinssi Albertin tie kuninkaaksi ei ollut ruusuinen. Hänet oli pienenä pakotettu vasenkätisestä oikeakätiseksi, hänen pihtipolviaan oli suoristettu kivuliaasti ja hänen isänsä, Yrjö V oli ankara kasvattaja. Suurin kipupiste hänen elämässään oli paha änkytys, joka sekä vaikeutti hänen julkista puhumistaan että oli kiusaamisen kohde. Prinssi Albert haki apua tähän ongelmaansa erilaisilta terapeuteilta, mutta vaiva ei helpottanut. Viimein hän löysi australialaisen Lionel Loguen, joka ymmärtää, että vaivan syy ei niinkään ole elimellinen vaan psykologinen, se, ettei Albert usko itseensä ja omiin kykyihinsä.

Näytelmäversio päättyi kuningas Yrjö VI:nen tärkeään radiopuheeseen, jossa hän puhui koko Britannian kansalle ja Brittiläiselle imperiumille. Tässä puheessa hän vakuutti kansan taistelemaan yhteisessä rintamassa natsi-Saksaa vastaan. Tämän hän teki itseensä uskoen ja takeltelematta.

Itseensä ja mahdollisuuksiinsa uskominen on mahtava voima. Löysin viime viikolla itselleni voimauttavan kappaleen Potentiaali Jukka pojan levyltä Yhdestä puusta. Jos haluat kuunnella kappaleen, löydät sen esim. YouTubesta: klikkaamalla tätä pääset kuuntelemaan tuon kappaleen.
Tiivistettynä voisi sanoa, että kappaleen sanojen mahti on juuri siinä, että meidän kaikkien on otettava oma potentiaalimme käyttöön!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti