keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Kirkkomuistoja

Luin taannoin kirjaa, jossa kerrottiin pienestä pojasta nimeltä Jaakko. Jaakko oli vanhempiensa kanssa pienessä  kynttilöiden valaisemassa kirkossa melkein viimeisellä penkkirivillä.
Tuolla pienellä pojalla oli suuri tarve kuulua tuohon yhteisöön. Hän seurasi tarkoin, mitä muut kirkossa tekivät. Hän kuunteli papin puhetta ja ihmetteli, mitä hän puheillaan tarkoitti.

Aika kului nopeasti, sillä kirkossa oli paljon katseltavaa ja kaikki kuvat ja kynttilät näyttivät niin kauniilta. Olisi tehnyt mieli mennä tutkimaan tuota kaikkea uutta. Äiti ja isä olivat kuitenkin kieltäneet ja sanoneet, etää katsellaan vain kauempaa.

Tuntuu kovin tutulta. Muistan omasta lapsuudestani kuinka kirkossa tuli käyttäytyä. Täytyi olla hiljaa, vaikka olisikin mieli tehnyt tutkia paikkoja ja saada osallistua kuten muutkin.
Kirkkoon pääsi harvoin, sillä matkaa oli liian paljon. Sunnuntaisin kuunneltiin Jumalanpalvelusta radiosta mummon kanssa. Mummoani lämmöllä muistelen, sillä hänen kanssaan sain olla osallinen.
Osallinen johonkin sellaiseen, mihin kaikki eivät saaneet kuulua edes halutessaan.

Lukiessani tarinaa Jaakosta ajattelin itseni samanlaiseen tilanteeseen. Olin kokenut tuon tunteen itsekin, että kirkon penkistä lapsi ei saanut näkyä eikä kuulua. Tarinassa Jaakko päätti osallistua tekemällä ristinmerkin vanhempiensa yllätykseksi. Hän oli tarkkaan seurannut muiden osallistumista. Hän oli myös tunnistanut yhden sanan - Aamen.

Tarinan loppupuolella havahduin muistoistani ja huomasin kuinka kyyneleet valuivat hiljalleen poskiani pitkin. Tarina oli hyvä muistutus siitä, että onneksi meillä on tänä päivänä hyvä olla kirkossa myös lasten kanssa. Lapsi saa kuulua ja näkyä ja saa olla osallisena myös ehtoollisella. Kuulua suureen ryhmään samanlaisia ja samoin ajattelevia ihmisiä.

Lapsille on paljon erilaisia kirkkohetkiä, juuri heille suunniteltuja. Raamatussa löytyy erityinen kohta lapsille. Jeesuskin sanoi:" Sallikaa lasten tulla minun luokseni." (Mark.10:13-16)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti