torstai 3. huhtikuuta 2014

Jumalauta!

En pidä itseäni mitenkään erityisen hyvänä ja esimerkillisenä ihmisenä, monenlaisia heikkouksia löytyy eivätkä asiat pysy aina järjestyksessä eivätkä puheet ja ajatukset asiallisina. Siitä olen kuitenkin iloinen ja vähän ylpeäkin, että kiroilen varsin harvoin. Joskus kyllä, mutta en kovin usein. Ja jos kiroilen, niin usein siinä tilanteessa olen ahdistunut tai raivoissani tai suutuksissa ja usein itkettää vielä samaan aikaan. Kirosana, jota huomaan käyttäväni noissa hetkissä on jumalauta. En suosittele ottamaan mallia, mutta näin se nyt omalla kohdallani on.


Titanic. Starboard detail.
Titanicin pienoismalli, kuva flickr.com, Elsie esq.
Vähän erilainen jumalauta pääsi suustani pari viikkoa sitten. Olimme reissussa Tallinnassa katsomassa Titanic-näyttelyä Lennusadamassa. Näyttelyssä kerrottiin laivasta ja esiteltiin seillä matkustaneita henkilöitä. Esillä oli myös Titanicin hylystä nostettuja tavaroita: lautasia, potta, muutamia vaatekappaleita, jopa Amerikkaan lähteneen hajuvesikauppiaan näytepullot. Titanicin tarina on tuttu. Neitsytmatkalleen lähtenyt valtavan alus, joka törmäsi jäävuoreen ja upposi. Museossa sai koskea oikeaan jäävuoreen, sai monin käsin tuntea miten kylmää vesi oli ollut. Opasteissa kerrottin, että kaikki veden varaan joutuneet eivät hukkuneet vaan kuolivat hypotermiaan, paleltuivat kuoliaksi. Kyllä se näyttely aika hiljaiseksi veti, vaikka Titanic-elokuvan olen katsellut ja aika monta muutakin dokumenttia aiheesta nähnyt. Tuli sellainen kummallinen tunne.

Patarei Prison, Tallinn
Patarein vankila mereltä päin, kuva flickr.com, Jon Shave
Mutta vielä enemmän Tallinnassa pysäytti Lennusadaman vieressä oleva rakennus, Patarein vanha vankila. Vankila on nyt suljettuna, viimeiset vangit kuljetettiin Tarton vankilaan vuonna 2002. Mutta vielä reilu 10 vuotta sitten siinä ränsistyneessä ja rapistuneessa rakennuksessa on pidetty vankeja, ihan oikeita ihmisiä. Vangit ovat olleet monenlaisia, mutta varsinkin neuvostoaikoina Patareissa pidettiin niinsanottuja valtion vihollisia, ihmisiä, jotka syystä tai toisesta olivat neuvostojohtajien mielestä epäilyttäviä ja vaarallisia (viime sunnuntain Hesarissa oli juttu tästä ja myös vankilasta!). Vankilassa on kidutettu ihmisiä ja teloitettu ihmisiä, viimeisin teloitus tapahtui vuonna 1991.Vankilan muurit ovat paikoillaan, vartiokoppeja näkyy ohikulkevalle tielleja  piikkilangat muurin päällä ovat paikoillaan. Vankilassa itsessään kaikki on jätetty niille sijoilleen (kuvia löytyy monista suomalaisistakin blogeista, esimerkiksi tästä). Kertoman mukaan vankilan verhot suljettiin vuonna 1980 eikä niitä koskaan avattu sen jälkeen. Verhot suljettiin, että vangit eivät nähneet merelle kun Moskovan olympialaisten purjehduskisat käytiin Tallinnan edustalla.

Siinä niiden talojen välissä, kevätauringon paisteessa, suusta pääsi se jumalauta. Tai oikeastaan sen pidempi muoto: Jumala, auta! Mieti, niitä ihmisiä, jotka lähtivät laivaan, mutta joiden elämä päättyi Titanicin mukana aaltoihin. Mietin niitä ihmisiä, jotka ovat istuneet vankilassa, syystä tai toisesta, syyllisinä tai syyttöminä, joka tapauksessa kidutettuina ja alistettuina, kauheissa oloissa, tuomittuna kuolemaan. Jumalauta; Jumala, auta! Tätä kaikkea hirveää tapahtuu maailmassa, yhä edelleen.Paha ei  ole vain museoissa ja historian siipien havinassa. Jumala, auta meitä kaiken pahan keskellä ja auta meitä muuttamaan maailmaa niin, että paha voisi jos ei väistyä, niin ainakin vähentyä. Jumala, auta meitä, jotka joudumme yllättäen pelottaviin tilanteisiin. Jumalauta, Jumala auta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti