lauantai 14. syyskuuta 2013

Pelkoja

FEAR
pelkoja... kuva Kevin B 3, flickr.com
Jostain syystä (ehkä se on työperäistä) olen miettinyt omia hautajaisiani. Mietin sitä, minne minut haudattaisiin ja sitäkin, että kuka tekisi kakkua muistotilaisuuteen. Makaaberia, ehkä. Inhimillistä, kyllä. Kun tarpeeksi monta kertaa seisoo arkun päässä lapio kädessä joutuu kyllä kasvotusten myös oman kuolevaisuutensa kanssa. Jonakin päivänä minäkin makaan arkussa ja joku toinen seisoo päätypuolessa lapio kädessä.

Usein kysyn surevilta omaisilta, mitä vainaja ajatteli kuolemasta. Puhuiko hän siitä, pelkäsikö hän sitä? En haluaisi, että kukaan pelkäisi kuolemaa, mutta todellisuudessa kai lopulta lähes jokainen niin tekee. Niin vieras, tuntematon ja lopullinen se on. Itsekin pelkään, mutta vain vähän, ehkä enemmänkin hetkeä juuri ennen kuolemaa kuin varsinaisesti sitä aikaa, kun pötkötän arkussa. Enemmän pelkään elämää.

Pelkään, että lapsille tapahtuu jotain. Tai että ajan autokolarin ja vammaudun. Pelkään tulipaloja ja yksinäisyyttä ja sairaaloita. Se on ehkä vähän outoa, mutta pelkään enemmän toisen ihmisen kuolemaa kuin omaani.

Yritän kirjoittaa saarnaa huomiseksi. Evankeliumissa Jeesus herättää leskiäidin pojan kuolleista ja kertomus päättyy siihen, että opetuslapset ja muu väki pelkäävät (!) ja ylistävät Jumalaa ja sanovat, että Jumala on tullut kansansa avuksi. Yritän lohduttautua sillä ajatuksella, että elämässä ei ole mitään sellaista, mikä olisi Jumalalle vierasta tai outoa tai sellaista, mitä Jumala pelkäisi. Vaikka minä pelkään vähän kuolemaa ja pikkuisen enemmän elämää, ei kumpaankaan niistä tarvitse uskaltautua yksin. Jumala on kansansa apuna elämässä ja kuolemassa ja elämässä kuoleman jälkeen. Se taitaa olla sitä siunausta.

(Kaipa tästä vielä saarnakin syntyy.)

2 kommenttia:

  1. Jotenkin kovin ajankohtainen aihe minulle taas tällä hetkellä... Kiitos blogin monista ajatuksia herättäneistä huomioista sekä erityisen puhutelevasta saarnasta, joka sai minut todella pohtimaan kuoleman- ja elämänpelkoani eri näkökulmista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla taas alkoi tätä juttua ajatellessa ja kirjoittaessa ja saarnatessa(ja oikeastaan jo eilen illalla) soimaan päässä Petri Laaksosen laulamana Kaarlo Sarkian runo Älä elämää pelkää (älä sen kauneutta kiellä...). Siinähän on se aina avoinna oleva kuoleman portti, jotenkin siinäkin samaan aikaan juovutaan elon maljasta ja toisaalta taas kuolema on läsnä koko ajan. Yhden kortin varassa mennään, mut eikös sillä samalla ristikortilla kuitata sekä elämä että kuolema? Kiitos palautteesta ja kommentista :)

      Poista